ВиК Хасково отбеляза Световния ден на водата

ВиК Хасково отбеляза традиционно Световния ден на водата, 22 март, с деца от IV клас на училище „Христо Смирненски“ в гр. Хасково и ученици от VII клас от училище „Любен Каравелов“ в гр. Димитровград.
Тази година дружеството се включва в кампанията на Български ВиК Холдинг за опазване на безценния природен ресурс, водата, като засади 100 дръвчета в различни обекти от ВиК инфраструктурата в обслужваната от ВиК Хасково област. 
Занимателният урок за водата се проведе в сградите на пречиствателните станции за отпадъчни води в гр. Хасково и в гр. Димитровград. Чрез игри за раздвижване, забавна викторина, интерактивни задачи и  и практически занимания децата научиха много за кръговрата на водата, нейната важност и използване и как да опазваме този безценен природен ресурс, така че да остане чист и достъпен. Игрите показаха на децата каква част от човешкото тяло е вода, как се движи водата в природата, преминавайки през различните агрегатни състояния, какво в същност представлява водата и колко малко от водата на планетата е сладка и годна за пиене. Водният цикъл, който е в основата на живота на зелената ни планета, предизвика неподправен интерес у децата и даде знания за това как водните молекули преминават своя път от дъжда и снега, до реките и езерата, за да се изпарят и отново да се върнат в облаците. 
Заедно с присъстващите гости от община Хасково, областният управител, г-жа Гинка Райчева и кмета, г-н Станислав Дечев, децата засадиха в двора на пречиствателната станция дървета и обещаха, че ще пазят водата и ще я използват разумно. 

В Димитровград ученици от VII клас на училище „Любен Каравелов “ също посетиха пречиствателната станция за отпадъчни води и се запознаха с процесите, чрез които събраната в канализацията мръсна вода се преработва и се връща в природата чиста, за да започне отново своето пътешествие по кръговрата на водата. Посещението премина при изключителен интерес. Децата задаваха много въпроси и научиха колко важно е да опазваме водата чиста и че пречистването на отпадъчните води е също толкова важно, колкото доставянето на питейната вода и нейното отвеждане в канализацията.

„С радост се включваме в инициативата на Български ВиК Холдинг и ще я превърнем в традиция. Да посадиш дърво е завет, който всички ние получаваме от нашите родители, баби и дядовци. Дърветата са гарант за кръговрата на водата, а кръговратът на водата е гарант за живота на земята,“, каза инж. Божидар Желязков, управител на ВиК Хасково. „Аз и колегите ми сме оптимисти като виждаме колко отговорно и заинтересовано нашите млади съграждани се отнасят към водата и околната среда. Уверени сме, че те ще станат будни хора, които ценят водата и се грижат за нейното съхранение и чистота“, добави инж. Желязков. 

Днес 2 милиарда жители на планетата нямат постоянен достъп до сладка питейна  вода и този въпрос придобива все по-голяма важност. Опазването на чистотата на водата в природата, която е годна за пиене и съхранение на безценния природен ресурс са гаранция за мир и просперитет, а осигуряването на достъпа до питейна вода е глобален приоритет на човечеството, за който всички трябва да дадем своя принос.

гр. Хасково

гр. Харманли

гр. Тополовград

гр. Симеоновград

гр. Димитровград

гр. Маджарово

гр. Любимец

гр. Ивайловград

 

Последни новини